Wednesday, December 31, 2008

2008 : Dalam kenangan.....

1. Joining IIUM Angklung Group.... & being a part of its committee members... (^_^)
2. International Angklung Concert...has been postponed!!!! (ehm....)
3. My 2nd big bro getting married...."dapat kak ipaq baru"... (^_^)
4. I'm taking ARCHERY SKILLS CLASS (^_^) (bersama kwn2 yg happening : Syu, Syful, Jelly, Spa Q) huhu
5. IIUM Co-Cu WEEK.... Dapat pengalaman menjaga Booth Archery..... & joining Archery tournament with SUKMA team from Nogori Sembilan....
6. Islamic Performing Arts Concert (^_^)v
7. Dapat peluang menjaga "lil Batrisyia" waktu short sem....
8. Surprise Birthday Celebration for : Nawal, Fiza Hanif, Wawachan, Syam, Kak Aton, ME, Fiza Sukor, Fyda & Tyra.... (^_^)v
9. Imah disahkan menghidap Cancer Ovari :(
10. IAG'S DAY OUT!!!!
11. Co-Cu Grand Award 2007
12. Kemasukan ahli baru IAG.... (welcome my lil bro & sista!!!!) (^_^)
13. Konvo 2008 : Kak Dee, Kak Zura, Kak Nadia & Kak Ratna
14. IAG'S AGM
15. Kelahiran my 2nd niece : Ainnur Puteri Basyirah Huda (^_^)
16. Tok Nek @ moyang aku menghembuskan nafas terakhir pada 23 November 2008....
17. This Semester gonna be my final semester..... i'allah.... (^_^)

Sekian...wassalam

Friday, December 26, 2008

Selamat kembali ke kampus...

Salam sumer....

Soalan paling popular awal sem ni :

1. Faza, kenapa nampak kurus ni???
Tak tau la...rasanyer da terlebih makan & tido cuti ni... hihi

2. Faza, amik berapa subject sem ni?
4 jer....coz tu je yg tinggal..hihi

5. Amik subject ape?
- Sociology of Political Behaviour
- Islamic Perspective of Sociology
- Interpersonal Communication
- Language For Occupational Purposes

6. Faza, ni last sem ke?
InsyaAllah...

7. Faza, join lunch tak?
I'allah...i'll b there cam biasa...al-maklum la..i tak dak clas petang sem ni....hihi

8. Faza, da cek PT???
Dah masuk ke??? hihi maleh nak cek...bukan ada baki pun...

Sekian, wassalam

Thursday, December 18, 2008

Tak de mood???

Salam
- Beg tak kemas lagi..... maleh la..... (berat hati nak tinggalkan umah la....) :(
- Takde mud sgt la...............
- I'allah esok petang bertolak ke Bangi...umah my big bro..
- Sabtu, anta mak & abah ke airport........
- Ahad, regis.......
- Isnin.... class da start ma.....maybe having lunch with u all..... really miss da "Hs cafe"...hihi

* Slamat tinggal umah....
* Slamat kembali ke kampus kawan2... jmp nanti!!! (^_^)
* Sedih, coz ramai kawan2 yng da takde @ grad.... :(
* Tak sabar nak jumpa imah.... (slamat kembali mah.....)

Sekian dulu...........daaaaaaaaaaaa

Wednesday, December 17, 2008

Tuesday, December 16, 2008

16 December 2008

Salam…. Ape yer aktiviti aku hari ni???

- Keluar dgn my BF…. Farah & Sila….. Jalan2 & Makan2…. (^_^)
- Pergi kedai spek, cek mata, alhamdulillah….kerabunan ku semakin ok…. Tapi da masalah silau la pulak……adus..
- Usha mak & abah…siap beg…..”nak p melancong la katakan”….hihi (tetiba teringatkan Zaman kita p Bandung dulu..excited kemas beg & tukar duit.) (^_^)
- Malam, tolong abah edit list buku business dia….kena edit almost 6000 senarai buku…n macam biasa, my big bos akan slalu memerhatikan hasil kerja aku… (hihi…ala2 cek kualiti gitu….) Edit, then print it out….. (teringat zaman jadi s/u dulu da….dalam setahun, aku ada dua orang bos…. Dua2 mempunyai karakter yang berbeza….tapi dua2 ok je…) “TQ bos!!!” (^_^)
- K la, tak dak idea da nak cito….. daaaaaaaaaaaaaa
eh eh eh....cop cop cop!!!! ada lagi nak citer la............neway, tgh kebosanan ni, aku pun cam biasa, akan buka blog favourite aku, tuk tambah ilmu cam biasa.... http://saifulislam.com/?p=4200 & kali ni nyer post, mmg menarik...n beliau da berjaya mendapatkan lebih kurang 50 komen untuk tempoh 12 jam...bagi aku, memang hebat la ustaz...tahniah ustaz!!! (^_^)... n mesti la korang nak tau kan, ape la topik yang menarik sangat tu....ehm..neway, post dia kali ni bertajuk "kahwin semasa belajar"... cool kan topic tu??? mesti ramai yang akan salah anggap,kenapa aku suker sgt dgn topic ni... n kalo korang betol2 nak tau....sila la ke blog yang dinyatakan sebentar tadi yer... neway, its not definitely about the marriage itself, but its about a lot of things....yang akan membuat kita berfikir balik... "kenapa mesti kahwin awal?" ehm...... (*_^)
* Bagi yang nak menambah ilmu, boleh jugak melawat blog baru yang aku temui...
Sekian dulu, wassalam

Sunday, December 14, 2008

Hari ni hari ape ek???

salam....syukur alhamdulillah abahku semakin pulih. Nak kata pulih sepenuhnya, tak juga. Tapi keadaan dia better dari hari2 sebelum ni. Buktinya, ptg tadi bila abah bangun dari tido tetiba dia tanye mak aku :
Abah : Kite nok pakey beg mane nanti?
*Adeh, lemah aku mendengarnya..
Mak : (senyum sambil menjawab) Ader beg akak...yang dia pakey pegi Bandung hagri tu..
Abah : Ehm..baguih ler..tak payoh ler nok beli2 dah...jimat duit...
Akak : Abah ni dah betoi2 sehat ke??? Bior ler sehat betoi2 dulu, baru boleh pegi saner.
Abah : Ehm.. sari due lagi sehat ler.... (sambil senyum)
* Mak aku pun senyum jugak
Neway mak & abah aku ni plan nak ke Indonesia 20-24hb ni. Seperti yang telah dirancang, mereka akan kesana dibawah kelolaan Tabung Haji Travel & Tours. Since sumer urusan n payment da dibuat, abah aku ni duk risau kalau2 dia tak dapat pegi disebabkan oleh keadaan kesihatannya. Bagi mak aku, kalau abah tak sihat, maybe kena cancelkan e'thing.
* Ehm betol tu...aku tak rasa abg2 aku akan bagi pergi, kalo abah aku tak ok lagi...
* Hopefully abah cepat sembuh yer.... (^_^)
Since abah sakit, aku yang telah ditugaskan untuk membeli barang dapur. Agak kelakar bila pagi tadi 1st time aku ke "market" or well known as "pasar basah". The most important is, it is 1st time in my life i went to the market alone by myself. Biasanya aku p market tu dgn my mom or maybe with my other siblings, tapi tadi aku p sorang2. Biasanya aku jadi tukang bawak barang je....n waktu tu my mom akan membeli sambil bagi tunjuk ajar tuk beli barang macam ikan, ayam, sayur dll.... & pagi tadi, akhirnya aku berjaya jugak la membeli barang2 tu. (^_^)
Tetiba teringat waktu aku n kwn2 beli barang kat "giant" bulan puasa hari tu. Walaupun memasak adalah dilarang kat hostel tu...tapi kami tetap jugak nak masak...tau2 je la..bulan puasa, mesti nak rasa masakan sendiri jugak... waktu kat giant, kami yang lima org ni menghadapi sikit masalah utk membeli barang masakan... ye la, sumer pun ada pendapat n cara memasak sendiri...so, kami amik masa skit tuk memilih brg2 masakan. Tapi yang paling best, waktu ni la kita dapat tau, siapa la dikalangan geng2 kita ni yang tak penah turun ke dapur..coz dia tak tau langsung hal2 dapur ni... hehehe (jangan marah aaa)
*Tapi yang paling membanggakan, orangnya tak penah segan utk blaja...cume slama ni dia tak berpeluang utk blaja.... takpe takpe, kita blaja sama2 yer....
* As a result, kami makan besar petang tu... siap ada lauk extra untuk bersahur lagi...
* Kenangan paling best Bulan Ramadhan hari tu (^_^)
k la setakat ni dulu........sekian, wassalam

Friday, December 12, 2008

Bahayanya Penyakit Chikungunya

1. Apa itu Penyakit Chikungunya?
Chikungunya adalah sejenis penyakit bawaan nyamuk. Chikungunya pertama kali dikesan melalui ujian darah di Tanzania pada tahun 1953. Semenjak itu ia berlaku di negara-negara Afrika, Asia dan akhir-akhir ini ia berlaku di beberapa buah tempat di Negara Eropah. Ia endemik (selalu berlaku) di kebanyakan negara Sub Sahara Afrika, India, Asia Tenggara, Indonesia dan Filipina. Ia bukanlah satu penyakit misteri yang tidak diketahui puncanya.
2. Bagaimana penyakit ini boleh berlaku?
Chikungunya adalah demam yang disebabkan oleh virus daripada genus Alphavirus di dalam keluarga Togaviridae.
3. Adakah ia berjangkit?
Ya. Virus Chikungunya berjangkit melalui gigitan nyamuk Aedes albopictus atau Aedes aegypti yang membawa virus tersebut. Nyamuk Aedes juga menyebarkan virus penyakit demam denggi.
4. Apakah masa pengeraman bagi Chikungunya?
Masa pengeraman bagi Chikungunya boleh menjangkau di antara 3 hingga 12 hari tetapi pada kebiasaannya di antara 3 hingga 7 hari.
5. Apakah tanda-tanda dan gejala penyakit ini?
•Demam panas mengejut
•Sakit teruk pada sendi
•Ruam pada badan
•Sakit kepala
Seorang pesakit boleh demam dari 1 hingga 7 hari (kebiasaannya 5 hari).
Penyakit Chikungunya boleh disalah anggap sebagai demam denggi kerana tanda-tanda penyakit yang menyerupai demam denggi.
6. Adakah penyakit ini boleh membawa maut?
Di Malaysia, Chikungunya tidak pernah dilaporkan boleh menyebabkan pendarahan atau kematian. Tetapi, sesetengah pesakit mengalami gejala yang berpanjangan. Pesakit yang berumur boleh mengalami kesakitan berulang pada sendi sehingga beberapa bulan atau tahun.
7. Apakah rawatan bagi penyakit ini?
Seperti penyakit-penyakit yang disebabkan oleh virus, ia tiada rawatan yang khusus. Selalunya rawatan diberi berdasarkan gejala klinikal yang dialami oleh seseorang pesakit. Kebanyakan kes yang terjadi hanya memerlukan rawatan pesakit luar sahaja. Tiada vaksin bagi penyakit ini.
8. Apakah yang perlu dilakukan jika dijangkiti penyakit?
Jika mengalami tanda-tanda dan gejala penyakit Chikungunya, orang ramai adalah dinasihatkan segera mendapatkan rawatan di klinik atau hospital terdekat.
9. Cara pencegahan penyakit Chikungunya
•Bersihkan kawasan rumah dan persekitaran supaya bebas daripada tempat-tempat pembiakan nyamuk Aedes. Ini boleh dilakukan melalui aktiviti gotong royong. Adalah terbukti tiada kes baru yang dilaporkan di kawasan-kawasan yang melakukan gotong- royong.
•Periksa rumah dan persekitaran sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk memastikan tiada pembiakan nyamuk Aedes.
•Dapatkan rawatan dengan segera di klinik atau hospital berdekatan sekiranya mengalami tanda dan gejala penyakit.
10. Bolehkah kawasan saya dijangkiti penyakit Chikungunya?
Boleh, kerana penyakit ini dibawa oleh nyamuk Aedes albopictus dan Aedes aegypti yang terdapat di negara kita.
11. Situasi semasa penyakit Chikungunya di seluruh negara
Sila rujuk kenyataan akhbar.
12. Tindakan Kementerian Kesihatan Langkah – langkah kawalan yang telah diambil:
•Pengesanan kes secara aktif
•Melakukan kajian Aedes•Semburan kabus dan ULV
•Aktiviti gotong-royong bersama masyarakat setempat
•Aktiviti promosi kesihatan

* Maklumat ini saja aku sebarkan, sebagai pemberitahuan kepada kalian semua.
* Coz, ayah aku baru jer disahkan menghidapi penyakit ni.... n memang la keadaan dia kureng ok.
* Tapi doct. da bagi ubat n rawatan yang sepatutnyer....dan ayah aku diminta bykkan berehat..
* Kalau diikutkan seminggu yang lalu, aku pun menghidapi demam n gejala yang sama, cuma doct belum bagi pengesahan sama demam yang aku alami tu, adalah demam denggi ataupun Chikungunya...
* menurut pengalaman aku, sewaktu demam ni memang la badan kita akan jadi lemah sgt2. Sakit otot2 n sendi2...kalo boleh, dalam sehari tu, rasa nak tido jer...n tak lalu nak makan...n demam tu akan berlarutan sampai seminggu.....Alhamdulillah, kesihatan aku da pulih sepenuhnya...
* Hopefully ayah aku akan cepat sembuh......sama2 kita doakan yer....
Sekian, wassalam

Thursday, December 11, 2008

cuti cuti cuti....

salam...
Ehm nampaknyer, semua oang pun tengah sibuk dengan cuti & program masing2. Setakat yang aku tau, wawa, kak aton, paeja & kak nana sibuk minggu ni since diorang jadi volunteer for ASEAN University Games 2008. Neway, kalo ikutkan aku pun akan terlibat dengan Majlis Pembukaan AUG ni. Tapi, disebabkan oleh sebab2 tertentu aku tak dapat join. Lagi pun, kalo nak pk logiknye ape la aku nak buat after 12hb tu. Takkan nak lepak kat hostel sampai 21hb...adeh, tak dapat la.... oleh yang demikian, aku pun decide tak nak join program tu.... Sedih jugak sebenarnya...tapi tak pe la... takdak rezeki nampaknyer.....
Next plan???? Setakat ni, nak gunakan masa yang ada untuk bergumbira dengan family. Tau2 jer la, nanti kalo da masuk sem baru da takde masa nak balik umah lama2 camni. Duk umah ni, takde sgt nak dibuat selain melayan adik bongsu aku ni. I'allah tahun depan minah ni nak SPM, so tak leh la nak enjoy2 sgt. Tiap hari, kerja dia takde lain selain mengadap buku & weekend, p tuisyen... Adik lelaki aku pulak? Da balik Ipoh pagi tadi, register untuk sem baru.... Tinggal la aku ni ha...yang tak habis2 lagi cutinyer...
And petang tadi, aku terima satu sms yang berbunyi "fauzana, kamu buat ape kat umah tu? tak bosan ke??? jom kuar.." ehm sms ni aku trima dari farah, kawan sek aku tu..... Dia tgh mati kutu, tak tau nak wat ape...minah ni lagi la tensi, coz UPM cuti 2 bulan. lagi lama dari aku. Dia pun sama nasib dgn aku, parents tak bagi kerja..... "farah, nak kuar ke?? ehm nanti la ek..aku pk dulu...cam mls nak kuar la..tak tau nak p mana....."
Sekian buat masa ni....wassalam

Wednesday, December 10, 2008

Sociology and Anthropology Students Association (SOCASA)




* Sedikit kenangan waktu aku aktif dengan SOCASA waktu 2nd year dulu....
* Naik jer 3rd year, aku da sibuk dgn IAG....ehm.....
* Tapi, kenangan dengan geng2 SOCASA akan tetap dihati.... :)

Friday, December 5, 2008

Sehari bersama teman-teman

My Royal Town.....
Permandangan indah Sungai Perak..


Istana IskandariahMasjid Ubudiah, Kuala Kangsar

Salam, dalam jam 10.20 pagi aku pun mulakan langkah ke bustop berhampiran rumahku. seperti yang telah dijanjikan, kami akan menaiki bus jam 10.30 pagi. Yang bermaksud, kami kena keluar rumah, sebelum jam 10.30. Bagi yang slalu naik bus, diorang akan tahu camne nak budget masa untuk dapatkan bus secepat yang mungkin. Tau2 je la, rumah aku kan ke berada dalam kawasan kampung. oleh yang demikian, bus yang lalu setiap hari hampir boleh dikira. So, kalo nak keluar dan memerlukan kita naik bus, ape lagi.. "budget ur time ya!!!"

Setelah menunggu hampirr 30 minit, bus pun kelihatan dan aku pun naik n duduk kat seat paling depan sekali. Dalam 15 minit, sampailah ke Stesen Bus Kuala Kangsar dan kat situ la aku bertemu sahabat2 lama ku.... teman rapatku waktu sek dulu (^_^). An, Sila & Farah..... Da lama sangat aku tak jumpa diorang ni. kalo tak silap, da hampir setahun setengah kot.. really miss u gurls....

Macam biasa, kami akan jalan2 n makan2 n borak2 cam biasa. Banyak sangat cerita yang nak dikongsi bersama. An & Sila da habis blaja, tapi sampai skarang tak ketemu kerja yang sesuai lagi. (adeh, lemah aku bila dgr nasib rakan2ku ini.... n mula memikirkan nasibku pula nanti)

Habis satu pekan KK tu kami round...then, kami lepak kat area Lembah Sungai Perak yang terletak dipinggir Pekan Kuala Kangsar... dengan menghadapkan sungai perak, kami meneruskan perbualan & chit chat.... ditmbah pulak dengan makanan yang dibeli, kami betul2 enjoy the moment. Banyak kenangan2 waktu sekolah yang kami ceritakan. Tak lupa jugak, cerita2 terkini tentang rakan2 seperjuangan yang sama batch. Juga plan2 masa depan masing2.

ehm setelah hampir dua jam melepak sambil menghayati keindahan sg perak dan pemandangan dari kawasan yang kami duduk, akhirnya kami pun beransur pulang.... macam biasa menaiki bus bersama2...

itulah yang dinamakan takdir Tuhan... dulu waktu sekolah & kami bersama2 mengejar impian dan menimba ilmu, tak pernah terfikir pun yang suatu hari nanti kami akan terpisah jauh macam sekarang. tapi bila da dewasa ni baru la kita sedar, yang takdir hidup setiap dari kita ni amat la berbeda.... oleh yang demikian.... mulai hari ini, kita patut fikirkan apa2 plan 4 our future. Plan la ape yang kita akan buat / kerja dalam masa 2 tahun lagi or maybe 5 tahun. Fikirkan jugak berapa profit yang kita target untuk ada. How about our marital status pulak…either single & available or maybe with same status : married with 2 childrens??? Huhu n tak lupa jugak, setakat mana kita da keapi cita2 n plan kita since long time ago…
*Neway, post ni saje aku wat utk mengingatkan diri sendiri & para pembaca tentang betapa pentingnya utk plan our future..coz aku tau, ada dikalangan kita yang tak pernah pun terfikir akan sumer persoalan ni…
*So, I wish to say, “fikir2kanlah dan selamat beramal!!! " (^_^)v

Tuesday, December 2, 2008

Special 4 today...


“Sempena saya nak berumahtangga ni, apa kitab yang ustaz nasihatkan saya baca?”, tanya seorang anak muda kepada saya.
“Kalau ustaz cadangkan buku, boleh? Bukan kitab”, saya mengusik.
“Sama sahaja tu ustaz. Satu Bahasa Arab, satu Bahasa Malaysia”, beliau membalas.
“Bukan apa, susah orang nak terima kalau Men Are From Mars, Women Are From Venus oleh John Gray tu sebagai ‘kitab’!”, saya menyambung.
“Ustaz suruh saya baca buku tu? Kenapa?”, tanyanya seperti terkejut........

"Apabila adik-adik meminta nasihat tentang perkahwinan, saya tidaklah begitu bimbang dengan soal hukum. Terutamanya bagi mereka yang sudah biasa dengan usrah, program-program agama dan bahan-bahan bacaan berkaitan yang pelbagai. Soal hukum-hakam, kita tahu di mana hendak bertanya, dan bagaimana hendak menyelesaikannya.
Tetapi rumahtangga bukan terbina hanya atas kejelasan soal hukum fiqh. Malah jarang benar saya berbual dan berkongsi kisah tentang rumahtangga, membabitkan soal hukum. Hukum yang Syariatullah itu jelas dan cerah.
Namun ketetapan Allah bukan hanya sekadar pada apa yang halal dan apa yang haram. Hidup ini bukan hanya pada Syariatullah. Manusia saling berhubung dengan Sunnatullah. Psikologi manusia dan peraturan komunikasi.
Inilah yang menjadikan saya senang mencadangkan buku Men Are from Mars, Women Are from Venus oleh John Gray itu. Buku itu adalah hasil kaji selidik (survey) yang membabitkan jumlah manusia yang ribuan. Ia adalah kajian tentang tabiat manusia........."


http://saifulislam.com/


* Korang boleh dapatkan full version of this book review from blog saifulislam ye...
* Neway, aku still tak habiskan bacaan buku ini lagi... i'allah dalam progress...so, tak leh la nak review da whole book.
* Buku ni di suggestkan by one of my big bro.. beriya2 dia suh baca..n bila da baca, ok la juga... n best!!!!
* Sekurang2nya cuti ni tak la sia2 tanpa pape aktiviti...
* Kalo korng berminat, blh dapatkan softcopy from me....tak pun boleh dapatkan bukunya dikedai2 yg berhampiran..... :)
Sekian, wassalam

Monday, December 1, 2008

1 December 2008

Kenangan bersama kalian.....

Salam..
Post kali ni, teristimewa aku buat untuk mengimbas kembali kenangan yang takkan pernah aku lupakan. Pada 6-10 September 2007, Kumpulan Angklung UIAM telah diundang untuk menyertai Pertandingan Angklung, yang akan dianjurkan oleh Kumpulan Paduan Angklung, Institut Teknologi Bandung, Indonesia. Setelah bertungkus lumus membuat persiapan termasuklah training tanpa henti selama hampir 2 bulan (kalo tk silap la), mencari sponsor (^_^) n mendapatkan kelulusan dari pelbagai pihak. Walaupun pelbagai cabaran dan rintangan yang terpaksa ditempuhi, namun akhirnya kami berjaya menjejakkan kaki ke negara jiran kita, Indonesia. Syukur Alhamdulillah.... semua berjalan lancar.... kegembiraan dan keriangan para peserta boleh dilihat melalui gambar2 yang disediakan. Dikesempatan ini, aku ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada orang2 yang telah byk berkorban demi memenuhi impian semua org. Siapakah org2 nya? "aku rasa korang sendiri tahu kan...... :)"
*Ehm gambar2 1st & 2nd day.....
* Hari Kejadian...

* Malam Konsert kt ITB & Special Dinner at "Rumah Nenek"

* Shopping + Makan2 + Bergambar + tak lupa...Uno Games & Balik...... :(

* lupa nk gtau....team UIA dpat tempat ke tiga..... (^_^)v

Saturday, November 29, 2008

Alahai cuti.....

Adik-adikku..
- Globe Trekker vs Korean Love Story vs Narotu….
- Ehm… ni la aktiviti kami tiga beradik…. Selain wat kerja2 umah, memasak, makan-makan, tonton tv bersama2… kadang2 kami pun gunakan pluang yang ada untuk cari pasal dan mengusik each other n gaduh2 skit…
Akak : cam biasa, layan AFC and Globe Trekker kat Travel and Living..
Yana : Minah sorang ni asik layan citer Korea jek…. Cam biasa…KBS & 8tv la fav channel dia.
Yan : “Wey, buka la channel 611…”
Akak : “Nak tgk citer aper? Kan kami tgh tgk citer nih…”
Yan : “Nak tgk citer fav aku… Naruto….hehehehe”
Akak : …………….. (I’m speechless)…… “Hello young man! kamu tu da besor la. Takkan nak tgk katon lagi…." (adus la…..adikku ni…..)
* Punca pergaduhan slalunyer.... "Remote Control Tv". tapi slalunyer takkan lamer...coz bila tiba waktu makan, kami akan ok balik coz... nak memasak sama2.. hihi
* Memang takde kerja...
27/11/08
Internet
-Ehm hari ni tenet umah aku da ok... ape lagi... tiga beradik ni kena la queue... utk guna tenet.....
-Adikku yang dua orang ni sebok la nak update diorg nyer account kat frienster la, my space la, macam2 la.... ada ajer hal diorg...
- Tapi aku, perkara 1st yang aku buat....buka youtube, nak tgk video penjaga zoo Singapore yang kena serangan harimau putih tu.... da lama nak tgk.... bila da tgk, "ok je la...coz tak clear sgt.."
-Sekian...

Penerangan :
Akak : Its me : 23 years old
Yan : My lil bro : 18 years old
Yana : My youngest sista : 16 years old
29/11/08

Al-Fatihah....

Salam
Hello sumer…. How r u? Hope korang sumer sehat n ceria slalu. Ehm..lamer btol aku tak online yer.. neway, banyak perkara yang da berlaku sepanjang cuti-cuti Malaysia ku kali ini. Tapi yang aku nak ceritakan hanyalah..

Al-Fatihah…
- Kepulangan Arwah Moyang @ Tok Nek ku ke Rahmatullah pada 23/11 yang lalu. Pada usia 90 tahun, Tok Nek meninggalkan kami, anak cucu dan cicit-cicitnya dalam suasana yang memilukan. Kehilangan beliau amat dirasai, memandangkan kami sekeluarga amat rapat sesama satu sama lain…
- Yang mampu aku lakukan hanyalah mendoakan smoga rohnya dirahmati dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan yang beramal soleh… amin….
- “A smile face doesn’t mean a happy heart “ –FH-

25/11/2008

Tuesday, November 18, 2008

L.O.V.E


* Tetiba ter usha gamba yang sgt cute ni....
*Since ramai yg bercerita tentang "love" sejak dua menjak ni...diiharap..kata2 yang tertera d gambar ni... dapat memberi sedikit sebanyak ilham utk korang..... :)
* Siap tag pun versi "love" yer....
* Semoga berbahagia!!!!

Monday, November 17, 2008

Happy Holiday!!!!

Assalamualaikum
Ehm....da hampir 2 minggu usia cuti-cuti Malaysia ku.... da macam2 tmpt yg aku da pegi...
& mcm2 jugak tragedi yang da berlaku..... kesedihan + kegembiraan + terluka + melukakan..
sumer ada lah!!! ehm..... macam2 la aku ni.... Tapi bila sumer ni da jadi, mcm2 la yang aku fikirkan..... mcm2 la... (mls nak mentioned) (aku rasa kwn2 aku blh teka apa yg aku pkkan)
* "faza, kamu ni critical thinker la" (bak kata sorg sahabat ku...)
Diharap, kita sume dapat manfaatkan cuti ni dgn aktiviti2 yg berfaedah..... I'allah.. Tak de idea nak tulis ape la... takpe la korang, jaga diri yer.....
Special to : kak aton, kak nana, wawachan, farah, nawal, dekti, fiza sukor, paeja, fixa hanif, mistagrax, syuq & adik2ku : lin, rashid, zakwan, aizat, nad dan sumer2 la.....
.....jgn nakal2 wktu cuti ni...... i'allah, da rezeki kita jumpa lagi sem depan....
.....kepada wawa + kak ton...... i wish to have my 2nd chance..... tuk happykan korang....
"ada boley ka??"
Sekian dulu... assalamualaikum

Thursday, November 13, 2008

Gonna miss u gurlz....

1. wawachan
ehm..... kenal wawa da lama... since 1st time join IAG.
But, i've been closed with her since last year...... 2007....
Thanx 4 e'things....
Byk sgt kenangn yang aku ada dgn wawa...
n biar la kami je yang tau. :)
*Aku tau, wawa marahkan aku .... n da only thing i can say...
"i'm so sorry..."


2. Nawal Bijak
Nawal.. Thanx 4 e'thng.... Byk da tlg aku..
Byk juga kenangan bersama... i will always miss u after dis...
(^_^)


3. Farahiyah
ehm....adik aku yang sorang ni..
Manja skit budak ni... Neway, thanx jugk coz byk tlg akak...
same2 share mslh n saling nasihat menasihati
* akak doakan farah bahagia n ceria slalu...
* Neway 3 org kwn2 ku ini da grade...sem ni, last sem tuk diorg....
* Sedih sebenarnyer coz da berpisah... n kalo da rezeki tahun depan waktu konvo la baru dapat jumpa.... :(
* Korang jaga diri bebaik yer.... jgn nakal2.... kerja lelok....

Wednesday, November 12, 2008

NAk CiTer aPeR yer???


SITUASI 1

DAMIA : Mak teh.....
MAK TEH : Hi mia..... mia tgh buat ape? mia da makan?
DAMIA : dah, mia makan dengan ayah...
MAK TEH : Adik mia watpe?
DAMIA : Adik tido...
MAK TEH : Ibu sihat?
DAMIA : Ibu sihat.... mak teh, mia dapat no 5 kat sekolah.
MAK TEH : yer ker..baguslah.... tapi nape tak dapat no 1???
DAMIA : .................. (speechless.....)
MAK TEH : ok, nanti mak teh bagi hadiah yer....
DAMIA : ok!!!
MAK TEH : Mia nak hadiah aper?
DAMIA : Mia nak basikal....macam yang ada kat TESCO & kat JACO (JUSCO) tu...
MAK TEH : ......... (aku tersalah tanyer solan da.......n dgn selamba aku menjawab)
MAK TEH : ok, nanti mak teh suh ATOK belikan ye.... (free2 jer ayh aku yg kena....)
MAK TEH : ok mia.... bye....
DAMIA : Bye mak teh....... love u!!!!
MAK TEH : Love u too!!!!

SITUASI 2

ABANG : Hi kakak......kakak nak datang rumah abang yer..?
KAKAK : Assalamualaikum...... ehm akak nak pegi umah abang.... boleh ke?
ABANG : Boleh... kakak nak pegi rumah abg berapa??? satu ke, dua ke tiga? (ayat budak2...)
KAKAK : kakak nak tido rumah abg 3 hari.....boleh???
ABANG : Kalau tiga hari, boleh.....abang tak suka la kalau kakak dtg rumah abg satu hari...
KAKAK : ................... (speechless) (^_^)

SITUASI 3

ADIK : Kakak, kakak makan aper tu?
KAKAK : Akak mkan "curry puff". Angah buat..... adik nak tak?
ADIK : Adik tak nak la....adik tak makan karipap....adk mkn biskut tiger.... nanti adik nak jdi kuat
macam tiger....... adik nak lawan kakak......
KAKAK : ................ (speechless.....awat tetiba nak lawan aku pulak da ni??? karot btol la mamat
ni)
ADIK : Kakak nak jadi POWER RANGERS color aper???? adik POWER RANGERS GREEN.
KAKAK : ......................... (aku tak de idea nak jawab aper da....... aku tanye pasal karipap...tetiba
isu pwr rangers plak yg kuar.....adus................ penin la nak jawab..........)

PENERANGAN:

* DAMIA = my niece = 4 1/2 years old
* ABANG = my cousin = 4 1/2 years old
* ADIK = my cousin = 3 1/2 years old

...


Sunday, November 9, 2008

Sayang kamu!!!!

* anak buah tersayang..... miss u gurlz!!!!

Friday, October 31, 2008

Finally..... :)

Salam hi sumer...
Ehm mesti ramai yang tak nak baca post aku kali nih... Neway, i've just finished my last paper just now... dalam kul 11 pagi tadi... syukur alhamdulillah.... habis sudah exam ku kali ini.. bukan nak riak, cume nak bagi tau jer.. yang my exam da habis... :) I'allah da plan nak balik umah ahad ni. Esok, ingat nak settlekan dulu pape hal yang tertunda hampir seminggu setengah ni... disebabkan sibuk dgn exam, byk kerja2 yang aku da postponed....

Ehm tak tau nak tulis aper lagi... just nak wish... kepada kawan2 yang masih banyak paper... "All Da best ya!!". Aku yakin koram boleh... yang penting, jgn lupe baca doa b4 jawab... then, try ur best.... I'allah sumer akan ok....

Kepada kawan2 yang da nak grade... n this sem gonna b ur final sem... aku nak ucapkan slamat melangkah ke alam "dewasa". huhu tak la.. alam pekerjaan kepada yang da dapat offer kerja. Semoga korang berjaya menempuh alam yang lebih mencabar d luar cna... ingat pesanan aku b4 ni... jgn terlalu memilih... kalo ada je pluang, gunakan sebaik mungkin... I'allah sumernyer akan berjalan lancar nanti... Doa aku akan slalu bersama korang... :)
* Special tuk : wawa + farah + nawal + Sarah + Nadia + azie + adib + iera dll... (tak ingat la saper lagi...maaf)

Ehm cuti ni tak tau lagi nak wat aper... tapi kat kepala ni da ada skit2 plan yang menarik... I'allah akan diceritakan nanti. since my exam habis awal, aku da prasan yang cuti aku pun lebih dari org lain.. kalo org lain cuti 5 minggu... aku plak cuti 4 almost 7 weeks..... huhu mau je kematu otak nanti....

k la, setakat ni dulu.... i'allah kalo ada kelapangan nanti... aku update lagi yer....
ALL DA BEST SUMER!!!! AJA-AJA FIGHTY!!! :)

wassalam

Monday, October 20, 2008

EHM......Jalan-jalan.....

Salam,

1. UKM (Career Carnival)
Macam yang dirancang. plan kami untuk ke UKM sempena "Career Carnival" menjadi kenyataan. Kami bertolak dari UIA dalam 10pagi...(after menunggu our Princess Charming bersiap) n sampai cna dalam kul 11 pagi. Antara yang join Fixa da Hot, Miss J, Wawachan n Lin (yang blom ada nama samaran..). Alhamdulillah, byk juga info yang aku dapat... n yang paling penting, pasni kena update my resume.. n anta ke sumer company yang ada kat Malaysia. (kalo rajin la). Bagi aku, tak salah kalo kita mencuba. Tak rugi pape pun. Since negara kita menghadapi masalah pengangguran yang semakin teruk, so, kita pun jangan la nak memilih sgt.... pape hal pun, kena ada usaha n inisiatif untuk mencuba. I'allah, kalo ada rezeki nanti, ada la... yang penting usaha.
* bila da p UKM ni, aku da semakin sedar betapa susahnye kita nak dapat kerja nanti. walaupun kita ni lulusan Ijazah....n kena ingat la....berduyun lagi pemegang Ijazah kat luar cna...
* Aku kena fikirkan balik sugesstion ayahku..... "abah nak akak amik KPLI n jadi cekgu......." adus.........
*Neway, dlm duk sibuk mengusha booth2 yang ada. sempat jugak aku berjumpa dgn my lil sista yang blaja kat cna....Dia sehat je...n makin sehat rasenyer...huhu love u dear!!
2. Rumah Kak Aton (Open House)
saat paling best tuk hari tu.... memang happening....dapat jumpa adik2 IAG yang mostly 1st time p umah kak aton... jugak dengan kehadiran sahabat2 kita dari Kuantan (Zaki, Safwan, Mawi n Zubir). Since da lama tak jumpa diorg, kami amik pluang yang ada tuk bergumbira n ber'odah' maybe huhu... Tak lupa jugak hidangan yang enak2 dari tuan rumah kita... Kak Aton n Family.... thanx kak ton.... best sgt2 makanan tu...especially bila akak yang masak rite??? then kami pun beransur pulang dalam jam 6.30 ptg....
* Memang penat...tapi Happy sgt2...... Thanx korang!!!!
*Kak aton, Kak nana, Wawa, Fixa, Syuq, Syam, Lin, Zaki,
Safwan, Mawi, Zubir, Ida, Rashid, Emy, Nad,
Syikin, Faiza, Zakwan, Sarah, Aizat. *

Saturday, October 18, 2008

All da best 4 our FINAL EXAM!!!!

Salam,
Since my final examination will be started earlier than the others. so, better for me to make a wish to all of u..earlier... "ALL DA BEST YA... smoga koram bley jawab solan exam sebaik mungkin" (Study Hard n Study Smart!!!)
Neway, for now, im doing my final assignment....last minute assgn... (tak suker benda last mnt ma...). However, the topic for this assignment is "Type of Prisoners in Sungai Buloh Prison".
so, it has changed my mood n impression toward the assignment.. Hope, i will do it the best that i can....since it is my favourite topic..... i've got to do it!!!
* Oleh yang demikian...i really need to find out crime cases that related most to the prisoners there.
* Alhamdullillah... IIUM lib had enough sources....n i'allah i'll settle it out by tonite.....
Ehm esok nak kuar...jalan2 cari makan...
* Mari kita serbu umah kak aton!!!!!
Sekian, wassalam.....

Thursday, October 16, 2008

AGM IAG.......

Salam....
sebenarnya..byk benda yang nak diceritakan bila cakap pasal AGM ni... Tapi rasa cam malas pulak nak menaip... Oleh yang demikian, aku nak point out je ape yang aku rasa sebelum, semasa n selepas AGM ni :

SEBELUM :
- Sibuk dgn test n quiz...tapi still kena siapkan tugasan aku sebagai head of Prep n Tech 4 da AGM.
- Disamping menjalankan tugasan PnT, aku sempat memberi sedikit tunjuk ajar kepada adik2ku emy n rashid tentang hal2 yang berkaitan PnT...n how to deals wif officers kat S-Dev n lain2 office...
- Pening kepala cari idea tuk decorate conference Room yang agak besar tu....adus.... Tapi akhirnyer berjaya....dgn bantuan our PM Miss Ida, Rashid, Zakwan, Kak Nana, Emy, Lin, dll...
Thanx korang...
- Tak lupa juga persiapan aku utk menyiapkan Annual Report 4 da whole tenure 2007/2008..
n setelah dua kali membuat semakan...akhirnya....siap.... :)
- Yang paling penting....aku takkan lupakan kerisauan aku tuk present da report in front of all members and da VVIPs.... huhu

SEMASA
- Tak berapa sedar aper yang berlaku malam tu... coz rasa cam d awang awangan.... (sebab demam aku still tak ok mlm tu)
- Tapi yang paling aku ingat...aku happy sgt2 bila tgk ahli2 lama dtg n bertegur sapa dgn ahli2 baru...
- Happy bila tgk sumer org happy.... :)
- Saat yang paling aku takkan lupa...bila aku berada d depan sumer org tuk present my report..
"The worst presentation i've done!!!"
- Tahniah kepada mainboard IAG yang baru.... :)

SELEPAS
- Balik blik dalam kepenatan yang amat sgt...
- Esok pagi bgn....demam aku dtg blik...n ponteng 2 clas hari sel tu...
- Rasa lega...tapi agak sedih....since aku da terbiasakan diri melawat S-Dev n melakukan rutinku sebagai s/u...tapi aku redha.... :)
- Senantiasa mendoakan adik2ku... (mainboard baru) dapat menjalankan tugas sebaik mungkin.. n slamat bertugas sumer!!!! aja-aja fighty!!!

* ni ada sikit gamba yang sempat d edit...n neway, gamba2 ni aku amik dari blog budak2 ni jugak...hihi thanx korang....

*How Sweet!!!

Sunday, October 12, 2008

Tag Lagi.....

Tagged By: http://www.nanako01.blogspot.com/

1. What is the relationship of you and her?
kakakku dlm IAG n IIUM (^_^)

2. Your 5 impressions towards her.
caring + suker wat lawak + cute + suker bercakap + moody (hehe)

3. The most memorable things she had done for you.
Dia telah "meng edit" dgn cantiknya gamba kami berdua...yang dtgkap tahun lepas....thanx kak nana!!!

4. The most memorable things she have said to you?
Tak ingat la....tapi saya tau...ada.......

5. If she become your lover, you will...
Perlu ker...saya berpasangan dgn pompuan???? adus......biaq betoi!!

6. If she become your enemy, you will...
Nauzubillah minzalik......minta dijauhkan....

7. If she become your lover, she has to improve on... "errr....if she become someone else's lover-lah" (amik ayat kak nana) : jgn suker moody tetiba.....jgn nak wat lawak mengarut tak tentu hala...hihi.... jgn marah yer.....

8. If she become your enemy, the reason is...
No idea...

9. The most desirable thing to do on her is?
Lepak dgn dia kat "karaoke kat JJ" dgn wawa hihi

10. The overall impression of her is...
sweet + cute + moody + sempoi + penyayang... (^_^)

11. How do you think the people around you will feel about you?
BAIK kot!! (but plz.....don't judge a book based it cover!!!!) Kenal dulu..then, u will know...who i am....

12. The character of you for yourself is?
Lembut Hati....

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
Lack of self confidence!!!!

14. The most ideal person that you wanna be is?
my Jai : religious + penyabar + smart + penyayang etc

15. For the people who care about and likes you, say something about them.
Trima kasih untuk semua ats kasih sayang + hubngan kekeluargaan + persahabatan + pengorbanan + kesanggupan anda semua melayan kerenah saya yang macam2 nih....
Maaf atas segala keterlanjuran kata2 + tingkah laku.....

16. 10 people to tag:
Kak aton + wawachan + Fiza hanif + Mistagrax + kak nana (hehehe) + zahid + aziz dll

17. Who is no. 2 having a relationship with?
ikatan persahabatan (^_^)

18. Is no. 3 a male or a female?
Lelaki Hot!!! haha

19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
No 7 je ade....no 10 takdak la.....adus gimana nih!!!

20. How about no. 5 and 8?
ehm....no 5, kak nana kan....no 8 saper ye???? hehehe

21. What is no. 1 studying about?
POLITICS!!!!!

22. Is no. 4 single?
Ehm....kurang pasti....

23. Say something about no. 6
Tak berapa rapat....tapi stakat ni....aku rasa dia ok....n budak baik nih!!!

Thursday, October 9, 2008

Aper yang aku fikirkan.....???

1. Raya : simple..tapi penat.... :)
= 1st Day : Perak + Penang
= 2nd Day : Penang + Perak
= 3rd Day : Perak + Kelantan + Terengganu + Kelantan balik
= 4th Day : Kelantan + Perak
= Raya ke-5 : Perak + Selangor
* Buleh dikatakan kebanyakan masa aku tuk raya tahun ni dalam keta je la....
* Mmg penat.....tapi demi insan2 tersayang....sumer tu berbaloi... :)

2. We need to sacrifice a lot of things in achieving our aims and goals....
= i've got no idea.........

3. u've changed a lot!!!!
= Persoalan yang ditanya oleh seorg yg rapat dgn aku.....
= Aku tak deny.....coz i've already changed a lot......
= Hope, perubahan yang berlaku adalah penghijrahan kepada kebaikan..... bukan kepada
keburukan.......
* Hanya org kat luar c-na yang buleh menilai aku.....

4. Sudah jatuh, ditimpa tangga...
= Ayat yang paling sesuai utk gambakan keadaan aku hari selasa hari tu....
= Clas penuh dari pagi til 3.30....then p ITD..print out sumthing... utk d submit... nak print,
ada mslah la plak.....virus!!!
= Then, rushing p lib....coz ada diskusi....kul 4, sampai lib.... ada sorg je gr. member... d sebabkn
nak kuar, aku minta excuse.. .dgn syarat ...aku kena cari buku dulu...
= lepas buka OPAC, aku pun p cari buku yang dikehendaki.... n jumpa!!! trus pinjam... n cepat2
p msjd, solat....
= tetiba baru tersedar yg aku da lambat.... rushing nak nek bus... tgu punya tgu... Rapid KL
datang... since hari hujan... aku pun trus nek bus tu... n bila saja bus tu kuar uia... tetiba, dia
belok kanan.... baru la aku tersedar... aku salah nek bus....
= Dalam duk gelabah..aku sempat menyelak buku yg aku pinjam tadi... yg plg best nyer....
cover dia punya la baik "bahasa omputih" sekali kat dalam..... bahasa arab da.... ehm... sabo
je la....
= aku kena cepat..sebab ada meeting kul 9mlm.... n wkt kat terminal Putra... it's already 9pm..
Cam biasa aku da gelabah.... da lambat 4 da meeting!!!! then, dlm 9.20, bus dtg.... n aku nek..
niat d hati nak turun kat bustop KAED.... tekan jer loceng... driver bus wat selamba.... n dgn
terpinga2 aku hanya mampu memandang bustop tu.... n decide tuk trn kat bustop Ameenah
je.... then, menapak p CAC...... n i'm late 4 da meeting!!!!!!!
* sabar sabar.....

5. Prison Break
= just nak citer...wat masa ni.. aku tgh melayan series ni..... bagi aku, memang best la citer ni...
= so, kemungkinan besar lepas ni aku akan citer pasal prison n prisoners la kot.... jgn la korang
takut plak nak baca blog aku nanti....
= sesuatu yang membuatkan aku lebih tertarik dgn citer ni... adalah sebab ia memang relate
sgt dgn subject yang aku amik sem ni.... "Criminology".....
= tapi yang wat aku sedih.... trip ke Penjara Sg. Buloh yang djngkakan hari ni... telah d cancel
last mnit...... ehm.... punah harapan nak jumpa Micheal Scofield....hihihihihi

Sekian..... wassalam.....

Gamba lamer.....


* Antara gamba yang sempat d ambil waktu kami iftar kat luar hari tu...
* Neway, minah kecik ni da semakin membesar la... makin berat....huhu

Tuesday, September 23, 2008

Raya Raya Raya....

Salam...
Ehm lamer tak menaip kat blog nih...asik letak benda2 yg tak yah taip jer...
huhu jimat masa n tenaga skit...hihi tak la...sbenarnya..
kalo aku update blog, tapi asik duk paste pape gamba n article...means aku berada dlm kesibukan lah....
Syukur alhamdulillah....report da anta....presentation da settle....quiz pun da buat tadi...
untuk mgu ni... schedule aku da kembali kosong....
cuma ada beberapa plan jer lagi yang nak d settlekan...antaranya :

- Amik my lil sista yang nak dtg u** esok...huhu lepak blik aku til jum...
- Kuar, bwk dia jln2....dgn geng2 aku.... hihi
- Ada yam ajak iftar sama2 kha ni...tapi tak confirm lagi..... (tgh tgu PM dia bg cnfrmation)
- I'allah, jumaat balik umah..... tiket bus da beli....tapi mcm yg adik aku yam comel ni request,
maybe nak p jenguk Jln TAr jap pagi jumaat....b4 blik.... :)

Neway nak citerkan skit pengalaman aku berbuka d luar sabtu yang lepas lepas.... (13/09/08)

- Hubby fyda (a.syam) dtg cni coz dia ada hal kerja skit....means dia bawak Batrisyia la :)
- Jumaat pagi (12/09/08) kul 6.30am...aku n da geng da kuar, utk amik a.syam kt KLIA.
- Bukan main happy nyer kami.....coz dapat jumpa minah bulat tu (Batrisyia)... even hari jum
aku tgh duk sbuk dgn preparation tuk performance mlm tu...tapi terpaksa luangkan skit
masa tuk minah cute nih..
- N hari sabtu, a.syam ajak kami berbuka ramai2 dgn dia....since fyda da stay dgn her hubby
kat luar, so aku n lagi 3 oram kawan ni....bertolak from uia dlm 5.30pm...
- seperti yam dijanji, kami pun bertemu kat depan McD Mid Valley....tapi bukan mkn McD la...lepas makan2 + solat.....kami pun mengorak langkah ke pusat membeli belah itu..hihi
- ehm since da lama aku tak ber'shopping' tetiba rasa nak membeli tu dtg... n kebetulan plak
"menteri keewanganku" baru meluluskn sedikit peruntukan utk raya ni.... so, blh la beli brg skit...
- setelah berfikir panjang, ditambah sedikit pendapat dari kwn2....aku pun berjaya pulang ke kampus dgn beg plastik yam berisi sepasang kasut + seluar + sehelai baju.....n ada beli skit brg lain...
- Memang best la mlm tu...da la makan free...dapat shopping plak tu.... syukur...Allah masih bagi aku pluang tuk menikmati hidup ni....tapi yang paling pntg....jgn lupa diri.... tul tak kwn2??
- K la, da penat menaip ni....nnti2 la plak aku citer ek....

*Gamba akan d letak kemudian yer...
sekian...wassalam



TAG "versi ramadhan"

* org yam menge''tag'' : www.iraziz.blogspot.com
* Orang yam akan d 'TAG'' :
- Kak Aton
- Wawachan
- Mistagrax
- Dekti

Saturday, September 20, 2008

Teman temanku

Salam....
ehm da lewat pun aku still p CC....mengarot btol...
tapi d sebabkan da janji dengan sumone yang aku akan send email kat dia mlm ni jgk...aku pun amik kesempatan yang ada tuk post something....

Since aku da agak lama tak ketemu sama teman2ku ini..aku pun decide nak citer pasal diorg...

A : aku jumpa dia sel baru ni....tetiba, something terjadi antara kami....can b consider as "salah faham" ....n benda ni berlarutan til ptg.... sian dia... tak pasal2 jadi mangsa emo aku... skali lagi...maaf yer...... A....... :)

B : Since aku tak jumpa dia pada waktu n tmpat yang sama hari sel hari tu (11.30am)...so, aku decide tuk jumpa dia khamis mlm....n bagi something kat dia.... hope dia suker.. huhu mlm ni.. dia da berjaya wat aku ceria....TQ B...

C : ehm lama gak tak jumpa kamu... katanya demam b4 ni... maaf sgt2 coz x dpt tlg kamu sel hari tu.... keadaan aku yg tak berapa mengizinkan tuk tlg kamu.... n tadi aku da jumpa dia.... alhamdulillah... dia da sehat.... cume dia agak garang wktu mula2 aku jumpa dia tadi... huhu jgn mrh yer C...

D : huhu baru je jumpa sabtu lepas... siap ikut aku p Mid Valley lagi... thanx yer coz sudi jadi my partner sbt hari tu... tadi, dia berbuka puasa dgn aku... last mnit nyer decision.... bagi aku, ok jer... n aku appreciate sgt... atas kesudian kamu berbuka puasa bersama ku.... :) Thanx D....

E :Ehm adik aku yam soram ni.... byk da tlg aku since kami rapat sem ni..... tiap kali aku call utk tanyerkan benda2 pntg... dia mesti tak angkat... then, dia akan call aku blik... baguih la..... terharu... Thanx a lot ya.... byk da kamu tlg akak..... E.... :)

F : ehm.. lama jugak kita tidak ketemu... tapi mlm tadi F muncul.... siap sms aku b4 dtg... bagus bagus bagus... huhu u always make me smile la.... tak penah lekang senyuman dari mulut kami sumer bila kamu dtg....Thanx a lot ya!!!! F. Thanx jugak coz bawak aku jln2 tadi.... sori, kalo aku byk cakap.... huhu sonot sgt coz lama tak jumpa.... :)

G : ehm... da lama aku dgr kamu ni tak sehat... n baru2 ni dgrnyer da sehat.... tapi tadi tgk2.. tak sehat pun.... n kamu sgt "passive" tadi.... sampai tak dgr da aper yam aku ckp... takpe la...aku fhm... org tgh tak sehat... mmg camtu.... Get well soon G!!!! :)

H : huhu aku slalu jer nyakat dia kat blog dia... siap jerit2 nama dia lagi... n dia slalu marah aku... n smalam, dia bagi aku tgk lirik lagu yang amat menakotkan.... ropenyer.. lagu yang kita suker tu.... ada makna yang tak elok ropenyer... ish ish ish..... better kita stop main lagu tu... bahaya kalo org slh fhm nanti... neway, thanx H.... miss u!!! :)

I : lamer kita tidak ketemu... katanya nak dtg jum malam.... tapi takde pun.... n bila aku tanya pihak yang berkenaan.... tiada jawapan yang diberikan.... mungkin sibuk agaknyer.... takpe la... "jaga diri".... yang mampu aku pesankan....

* ehm kepada pihak2 yang terlibat dgn segala explanation ni....slamat membaca...
* ini cuma aper yang aku pk kan stakat ni....means, aku slalu jer ingat kat koram...
* n mulai minggu ni..aku juga mulai sedar...betapa bermaknanya kata2... "NO MAN IS AN ISLAND".....
* N betapa pentingnya orang2 kat sekeliling kita....n yg plg penting...kita kena sedar bahawa komunikasi adalah benda yang plg pntg dlm kehidupan kita....coz, kalau kurangnya komunikasi antara kita, ia mungkin akan membawa bencana atau perkara2 yang tidak diduga....for instance, salah faham...yg blh membawa kepada pergaduhan.... n permusuhan..
* ehm...da penat merepek d c-ni....
* Slamat berpuasa sumer....assalamualaikum

Monday, September 15, 2008

What's your mood today???

* Since minggu registration subjects 4 next semester sudah datang...ditambah pulak dgn minggu submission assignment, minggu midterm n presentation....mesti ramai yg tgh serabutkan??
* Utk membantu korg dlm mengurangkan sedikit stress yang korg ada, sila pilih mana2 ikon yang korg suker....which will represent urself 4 this week...huhu
* neway, tak da idea nak post aper...sajer letak gamba ni coz aku merasakan gamba ni cute....
* k, slamat berpuasa sumer.... assalamualaikum

Saturday, September 13, 2008

Mari berkongsi bersama...

Sifat pemarah itu berasal daripada sifat sombong
(ego). Lagi besar ego seseorang lagi besar
marahnya. Ini berkaitan pula dengan kedudukan
seseorang. Kalau tinggi kedudukan seseorang,
besar pangkatnya, banyak hartanya, ramai
pengikutnya, maka akan tinggilah ego seseorang
dan akan menjadi-jadilah pemarahnya. Sebaliknya
jikalau kurang segalanya, maka akan kuranglah
egonya dan akan kurang jugalah pemarahnya.

Sifat pemarah ini ada pada hampir semua orang
seperti juga hasad dengki. Kenapa kita mesti
marah ? Telah berkata Mujahid di dalam sebuah
bait syair "Takdir Allah telah putus dan putusan
Allah telah terjadi. Istirehatkan hati dari kata-
kata "Barangkali" dan "Kalau".

Setiap kelemahan dan kesilapan manusia adalah
ujian untuk kita. Allah mahu melihat bagaimana
sabarnya kita dan malunya kita kepada Allah
dengan mengucapkan " Inna lillahi wainna lillahi
raji'un.". Pernah ditanya Ahnaf bin Qais,
bagaimana dia boleh mengekalkan sifatnya yang
lemah lembut itu. Ahnaf menjawab : " Aku belajar
dengan Qais bin Asim iaitu pada satu hari sedang
berehat-rehat, masuk hambanya membawa
panggang besi yang berisi daging panggang yang
masih panas. Belum sempat daging itu diletakkan
dihadapan Qias, tanpa sengaja besi pemanggang
yang panas itu jatuh terkena anak kecil Qais.
Menjerit-jeritlah si anak, kesakitan dan kepanasan
sehingga meninggal dunia. Qais yang melihat
peristiwa itu dengan tenang berkata kepada
hambanya yang sedang pucat dan menunggu
hukuman " Aku bukan sahaja tidak marah kepada
kamu tetapi mulai hari ini aku akan membebaskan
kamu." Begitulah sopan santunnya dan
pemaafnya Qais bin Asim" Kata Ahnaf mengakhiri
ceritanya.

Bukannya Qais tidak menyayangi anaknya tetapi
Qais memandang segala kejadian itu adalah dari
Allah. Jikalau dia bertindak memarahi hambanya,
maka hakikatnya dia memarahi Allah. Dia redha
dengan ujian yang ditimpakan kepadanya. Tidak
ada di dalam kamus hidupnya perkataan kalau
atau barangkali. Hatinya tidak terasa dia " tuan"
kerana apa yang ada padanya dirasakan amanah
dari Allah. Yang bila sampai ketikanya Allah akan
ambil kembali. Kita mesti ubati hati kita. Kita
mesti membuangkan rasa "ketuanan" kita
yang menyebabkan kita menjadi pemarah dengan
melakukan mujahadatun nafsi. Di antara langkah
yang perlu kita hadapi untuk menghilangkan marah
ialah :

a) Mula-mula kita perlu malu dengan Allah s. w. t
akan segala tindak-tanduk kita. Allah
memerhatikan segala perlakuan dan sikap biadab
kita.

b) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini
hanyalah manusia yang hina.

c) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada
Allah agar Allah selamatkan kita daripada sifat
marah.

d) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu
mungkin akan membawa kepada permusuhan dan
pembalasan dendam dari orang yang anda marahi.

e) Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita
ketika kita sedang marah. Ianya lebih buruk
daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di
dalam keadaan yang marah.

f) Apabila datang marah, banyakkan baca
Ta'awwuz ( A'uzubillahi minas Syaitanirrajim )
kerana marah itu datangnya daripada syaitan.

g) Apabila marah sedang memuncak, ambil wudhu
kerana wudhu dapat menenangkan api kemarahan
yang sedang membara.

h) Jikalau tidak boleh hilang marah dengan hal
tersebut di atas, hendaklah tidur. Kerana ianya
akan meredakan perasaan marah apabila bangkit
daripada tidur

i) Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu
datangnya dari Allah dan akan kembali kepada
Allah. Kenapa kita perlu marah.

Kalau kita bersalah, kita tidak suka orang
memarahi kita. Maka begitulah orang lain yang
melakukan kesilapan, juga tidak suka dimarahi.
Tegurlah dengan lemah lembut dan kasih sayang.
Satu cara lagi, apabila datangnya marah,
sedangkan anda berdiri, maka duduklah, sekiranya
duduk, maka bersandarlah, Insha Allah kemarahan
akan mulai reda. Dengan cara demikian, seperti
ulasan saudara fansuri, keegoan akan
berkurangan. Tetapi apa yang berlaku, apabila naik
marah, yang bersandar akan mula menetapkan
duduknya dan seterusnya berdiri, maka
kemarahan sudah tidak dapat dikawal.

Marah ertinya gerakan nafsu diri, seketika meluap
darah jantung dari suruhan syahwat utk
mempertahankan diri dan utk melepaskan
dendam. Cuma kemarahan itu tidak boleh timbul
kalau tidak pada tempat dan waktunya. Bila
kemarahan telah timbul tidak ditahan dgn fikiran
dan akal sebelum! dia menjalar, tidak ubahnya dia
dengan api yg membakar, darah naik laksana wap,
memenuhi otak, sehingga gelap menyelubungi hati
sehingga tidak sanggup berfikir. Menyelimuti
seluruh urat saraf, penglihatan nampak kecil bila
memandang orang, ketika itu pertimbangan hilang,
akal tertutup, fikiran tersentak, angan-angan habis.

Monday, September 8, 2008

Hari isnin....


Salam Takziah....

1. Pn. Roslina
- Merangkap kawan baik mak aku yang kematian suami tercinta pada 3/09/08.

2. Bapak Dadang
- Merangkap Trainer IIUM Angklung Group, yang kematian puteri tercinta pada 07/09/08.

* Sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah kepada yang telah dulu meninggalkan kita...smoga roh mereka dicucuri rahmat..... Al-Fatihah...

* Juga salam takziah buat Mak Su tersayang... neway, my auntie telah mengalami keguguran, pada kehamilannya yang berusia 2 bulan pada 01/09/08....

* Hope keluarga yang terlibat tabah dan kuat dalam menghadapi dugaan dariNya....

Saturday, September 6, 2008

Renungan bersama...


I'VE BEEN TAGGED!!!

1. What is the most important thing in your life?
- ME, myself....

2. What is the last thing that you bought with your own money?
- T-shirt....

3. Where do you wish to get married?
- solan ape nih??? huhu kat umah je kot... jimat skit...

4. How old do you think you will be permanently owned by your love?
- 25....maybe...

5. Are you in love?
- Yup!!!! wif my campus life..... (Gonna miss it)

6. Where was the last restaurant you had dinner?
- KUBUR (tak ingat da exact name)

7. Name the latest book that you bought?
- Nak ke Tak nak???

8. What is your full name?
- Nor Fauzana bt Zainuddin

9. Do you prefer your mother or father?
- i love both!!

10. Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
- No idea..

11. Christina or Britney?
- Christina

12. Do you do your own laundry?
- yup!!! i prefer hand wash...

13. The most exciting place you want to go?
- Mecca & Mauritius Island

14. Hugs or kisses?
- Miss my mom's kisses n hugs...

15. Point out 5 things about the person who tagged you.
- Ehm...crazy in Music, Su-Ju, Piano ....very comitted person .... 4 me, she is a cute sister of
mine...

16. 8 things I am passionate about
- Family, Friends, Hanging out, Traveling, AFC, foods, my Lappy, Riadah...

17. 8 things I say too often
- Ape nih???
- Karot btol!!
- C ya!!
- ehm..

18. 8 books IĆ¢€™ve read recently
- Eight??? byknyer.... : Nak ke Tak Nak??

19. 8 songs I could listen to over and over again
- Wait & See : Utada Hikaru
- Takdir Cinta : Rossa
- Big Girls Don't Cry : Fergie
- Reflection : christina aguilera
- can u keep a secret?? : Utada Hikaru

20. 8 things I learned last year
- How to be independent & tough
- Not all people are good and having good manners
- I'm taking achery skills
- It's hard to be a good secretary....
- Be myself rather than being others...
- Appreciate my family n friends..
- Don't easily believe others!!!
- Loving someone is not everything... Loving God is everlasting...

21. 8 people to tag
- Fixa hanif

Friday, September 5, 2008

Salam Ramadhan...

Fakta tentang diriku:

- 280808 : P melawat imah
(tiada berita gembira c-ni...keadaan imah tak berapa ok)

- 290808 : Balik umah.....
(since da tak da oram kat umah kecuali my parents, tenet kat umah aku telah d berhentikan...huhu sedih ma...)

- 31/08/08 : Merdeka!!!!
(Spend my time wif my beloved parents n my lil bro)

- 01/09/08 : Bermulanya Ramadhan
: Merangkap bufday abah tersayang.... :)

-03/09/08 : Balik kampus.....
: kuar dgn my BF.....fiza....n my sweet junior...tyra....beli barang skit.....n berbuka
puasa kat luar...

-04/09/08 : class.....from 10am to 3.30pm......meet someone...... :)
: berbuka puasa.......

-05/09/08 : balik umah my auntie.......
(i'allah ahd or isnin pagi baru balik.....)

* Sekian, wassalam

Wednesday, August 27, 2008

24TH IIUM CONVOCATION DAY....

Salam...
Neway, takde pape sgt yg nak d ceritakan...
Cuma kat cni ada sikit kenangan tuk d kongsi bersama...
Since 26/08/08 adalah hari convo tuk bebudak IRKHS.....so, hari tu aku agak sibuk melayan senior n kwn2 yang konvo....
Antara yang paling best..dapat bergamba n celebrate my lovely sistas... Kak Zura & Kak Dee...
Dua2 insan ni byk membantu aku dalam macam2 hal...jadi teman yang baik n aku teramat la hargai kesudiaan diorg tuk jadi sahabat n kakak aku.. :)

* Sayam korang!!!!!!
* Taniah untuk semua yang da Convo....special congrats to Kak Zura, Kak Dee, Aini, Kechik (Ira), Cheq Mas...n sumer lah!!!!
* I'allah...nantikan hari konvo ku pulak..tahun depan....


* Gonna miss u kak zura...

Monday, August 25, 2008

IAG'S DAY OUT!!!!

salam... 24/08/08 adalah tarikh yang amat pnting bagi aku..... since benda ni da dirancang utk masa yang agak lama...dan juga setelah menempuh agak byk dugaan, aku dan sumer komiti IAG's Day Out....akhirnyer kami berjaya melaksanakan program ni...

Mungkin bagi sesetengah org, program ni agak simple n maybe diorg pk..senang je nak buat sumer ni....tapi tak bagi aku TAK...mmg b4 ni aku pk, ok jer..n dgn yakin..aku merasakan takkan da masalah yang akan timbul.....Tapi kita sebagai manusia biasa...hanya mampu merancang..n Tuhan yang menentukan...... aku agak leka dgn sumer benda...mgkin disebabkan musim exam...aku lupa pada tggjwb sebagai komiti prgram...n byk perkara yang aku terlepas pandang...dan mungkin telah membuat beberapa pihak terasa hati atau secara tak sengaja telah terluka.....

Oleh yang demikian...dgn hati yang terbuka...aku nak minta maaf kat sumer komiti yang terlibat....atas sebarang kesilapan dan kelalaian aku dalam menyelaraskan program ni...Yang paling penting kat sini..aku dapat blaja:
-macam mana nak manage program....
-macam mana nak hargai masa...
-macam mana nak hargai sumer org...n betapa aku memerlukan semua org dalam hidup ni..
(NO MAN IS AN ISLAND!!!!)

* Special thanx tuk sumer yang terlibat.....sama ada komiti dan juga para peserta...
* Sangat2 happy sebab program berjalan lancar...tanpa berlaku sebarang perkara yang tak diingini....
* Terharu dgn komitmen yang diberi oleh adik2 baruku.....(korang mmg hapening la!!!)
* Since camera yang aku bawak bermasalah....disini ada sikit gamba yang sempat d ambil oleh our cameraman.... Thanx yer Mr. cameraman :)



Sekian....wassalam

Saturday, August 23, 2008

Aktiviti hari Jumaat..


Pagi : Breakfast + laundry + p KL Central.. (jumpa my family d c-na)
Then, p KL n membeli belah skit....
Petang : P umah my auntie kat Sri Gombak... (yg berjarak 2 kilo from IIUM huhu)
Malam : Melayan dua cousins aku yang comel nih....sampai senget aku n adik2 aku..
n stakat nih...ni la hasilnyer.....abis lappy adik aku dkerjakan diorg...
(Faeez Darwish & Faqeeh Danish)
*Ni la jadi bila da lama tak jumpa... :)

Thursday, August 21, 2008

Monday, August 18, 2008

MY WEEKEND...

1. TRIP TO ORANG ASLI MUSEUM (16/08 : SATURDAY)

- The museum is established by the Department of Orang Asli Affairs of Malaysia…
(I’allah akan ada report nye nanti)
- New experience….new knowledge….new friends
(huhu dekti je kot)
- Aku mencadangkan korang sumer p c-na…coz , even we are Malaysian, but not many of us know about the origins of the Orang Asli….and the story behind….
- Basically, the museum had provided reference and sources for research, against history, artifacts, and culture of the Orang Asli….etc..

2. TRIP TO MY BRO’S HOUSE (16/08 : SATURDAY)

- Bertolak dari UIA around 2.30pm….since orang ramai sgt hari tu,
aku pun dapat nek RAPID KL around 3.20pm…
- Nek Putra ke KL Central….sampai ke KL Central around 4.10pm….
round2 jap cari magazine + mineral water + coklat…..
- Nek Komutar ke Teluk Gadong, Klang….ni 2nd time aku nek
Komuter ke Klang…tak suke sgt…sebab org terlalul ramai…tapi Alhamdullillah dapat seat..
- Sampai ke Klang around 5.15pm….my bro amik…
- Neway kat cni nak cakap….sebenar nye aku baru je mendapat anak buah yang ke-2….
my second niece…
- Oleh yang demikian…aku pun dengan semangatnye….
mengembara ke Klang…
tuk melihat anak buah baru aku tu…huhu she’s soo cute!!!
* My lil princess

3. TRIP BALIK GOMBAK (17/08 : SUNDAY)

Pagi : P melawat baby kat Sijangkang…
umah family kak ipar aku…
Tghri : Anta my lil sista balik UKM…
My Bro anta aku ke Stesen Komuter UKM….
Travel ke Kl Central….
Nek Putra tuk balik Gom
Mlm : P Class Theory
Korang memang happening la!!!!
Happy sgt2……n thanx sebab korang da hilangkan sumer kepenatanku….
n cheer me up..huhu

*SPECIAL THANX 2: MDM. FYRUZ, CEKGU AIZAT, RASHID, EMY, LIN, NAD, EKIN, PUYA, FAIZA, HANIS, & KAK ATON
(n sumer yang join class theory)

Friday, August 15, 2008

Aktiviti semalam.... (140808)

* Before

* Ehm....penat menanti model tuk d make up....

*Kenangan bersama owner Butik NaQia

*Finally...we're going back...at 9pm...
"huhu ngantuk....penat n nak tido....tapi happy sgt2... :) "

* Neway ni la gamba2 yang dapat aku edit buat masa ni...
* Neway, semalam aku p teman kawan aku sorang ni (awan)..yang dapat offer tuk jadi model 4 Butik auntie Junior aku (Tyra)....n kami berempat pun p la ke tempat kejadian yang terletak dalam area Wangsa Maju...
* Ni 1st time aku terlibat dgn benda2 cenggini...walau pun tak berapa berminat..tapi aku turutkn
juga...since awan beriya suh aku teman...n dia tol2 minat dgn bidang ni...
* Kami lepak kat cna...dari petang till malam...then owner butik tu blanja kami makan n anta
kami dgn selamatnyer...
* Antara kenangan terindah buatku dalam minggu ini..... Thanx korang!! :)
Sekian.....
** Atas sebab2 tertentu, gambar model tak dapat disiarkan untuk tempoh yang lama....